Flora bakteryjna pochwy to zbiór tzw. dobrych bakterii, których celem jest zapobieganie przed rozwijaniem i namnażaniem bakterii o złych właściwościach. Niestety istnieje wiele szkodliwych czynników, które mogą zaburzyć naszą florę bakteryjną, czego konsekwencją będą częste infekcje intymne, swędzenie, pieczenie i uciążliwe upławy. Istnieje jednak sposób na to, aby ustrzec się przed zachwianiem równowagi i pojawieniem się negatywnych konsekwencji. Znam kilka naturalnych probiotyków, dzięki którym od dawna nie muszę obawiać się chociażby antybiotykoterapii. Probiotyki intymne – tą wiedzą chętnie się z Tobą podzielę.
Negatywny wpływ na florę bakteryjną pochwy ma wiele czynników. Najważniejszym z nich jest oczywiście antybiotykoterapia. Choć odpowiednio dobrany lek pomaga uporać się z chorobą, to niestety przy okazji bardzo często zabija on także dobre bakterie i w konsekwencji zaburza mikroflorę pochwy, przyczyniając się do powstania infekcji intymnej. W takich sytuacjach niezbędne jest wdrożenie wraz z antybiotykiem środka do ochrony i odbudowy flory bakteryjnej. Do innych czynników zaburzających można zaliczyć np. niezdrowe odżywianie, permanentny stres, palenie papierosów, nadużywanie alkoholu oraz noszenie bielizny ze sztucznych tkanin.
W moim przypadku najlepiej sprawdza się spożywanie produktów bogatych w witaminę C. Najczęściej są to oczywiście pomarańcze i cytryny, ale także papryka i natka pietruszki, bo to właśnie w nich jest najwięcej tej substancji. Wystarczy więc, że codziennie zjesz jedną paprykę w formie przekąski, a zadbasz o swoje zdrowie, unikniesz infekcji intymnej i w dodatku zadbasz o swoją sylwetkę, bo dzięki temu nie będziesz sięgać po inne słone lub słodkie przekąski. Jedno warzywo, a tak wiele korzyści. Musisz spróbować!
Mowa tutaj oczywiście o wszelkiego rodzaju jogurtach naturalnych, kefirach, maślankach i tego typu produktach. Są one bowiem poddawane procesowi fermentacji, podczas której dochodzi do przekształcenia laktozy w kwas mlekowy, niezwykle ważny składnik dla naszego, kobiecego zdrowia intymnego. Oczywiście wybieraj z półek sklepowych wyłącznie naturalne produkty, niesłodzone i nieprzetworzone. Czytaj etykiety i podejmuj świadome wybory. Najlepszymi produktami będą te, które mogą pochwalić się najkrótszą listą składników.
Tego typu rozwiązania traktuj jako uzupełnienie dla powyższych propozycji. W kwestii kiszonek chodzi np. o kapustę kiszoną i kiszone ogórki. Kapusta pod wpływem kwasu mlekowego fermentuje, dzięki czemu staje się bogatym źródłem witaminy C, B6, B12 i PP. Możesz nie tylko zjadać kapustę kiszoną, ale także wypijać z niej sok. Ogórki podczas kiszenia stają się bogatym źródłem witaminy B3, B6, B12 i PP. W procesie kiszenia dochodzi do namnażania bakterii kwasu mlekowego.
Kwas chlebowy produkuje się na drożdżach i bakteriach kwasu mlekowego. Otrzymuje się go w wyniku fermentacji chleba. W Polsce niestety nie produkuje się prawdziwego kwasu chlebowego, a na sklepowych pólkach można znaleźć wyłącznie napój o takim smaku, który niestety ma przy okazji również wiele sztucznych i niepotrzebnych składników. Najlepiej więc kwas chlebowy zrobić we własnym zakresie, w warunkach domowych. Nie jest to bowiem zbyt skomplikowany proces, a efekt finalny będzie wart podjętego przez Ciebie trudu.
Oczywiście nierzadko zdarza się, że na naturalne metody jest już za późno i trzeba działać szybko, np. w trakcie trwania choroby i wdrożenia leczenia antybiotykiem lub w momencie kiedy infekcja intymna już się pojawiła. W takich sytuacjach warto sięgnąć po probiotyk dostępny w aptece. Wybieraj jednak preparaty powstające na bazie naturalnych składników. Najlepiej zasięgnij opinii lekarza, który przepisał antybiotyk lub udaj się na wizytę do ginekologa, który zaproponuje najrozsądniejsze rozwiązanie.